2016. jún 06.

"Bolond vónék ha búsolnék, Ha a búnak helyet adnék - jaj!"

írta: Varga Gábor László
"Bolond vónék ha búsolnék,  Ha a búnak helyet adnék - jaj!"

,13331055_1292604427430248_4960719030011864423_n.jpg"Ma már tudom, hogy a népdalban megénekelt „fellegajtó" az égi és a földi világok közötti átjárást segitõ varázskapu. Nem mindenki tudja kinyitni, de vannak, akik igyekeznek nyitogatni. Sírással, imával, énekkel és más, nem szóbeli varázslatokkal. Van, akinek sikerül, s megtalálja a Kulcsot." Lovász Irén

El kellene keserednem a pénteki rendezvény után és elgondolkozni azon, hogy lehet, hogy jobban teszem, ha csak a saját kis életünkkel foglalkozom, amivel van éppen elég baj amúgy is. El kellene keserednem, hogy nem  vagy alig lehet a saját komfortzónájukból kiszakítani sorstárs családokat és kicsit összefogva egymásért dolgozni, gyermekeinkért-gyermekeinknek! Minden hátszél támogató nélkül, csak az internetre támaszkodva egy jó kis programot sikerült létrehozni, sok utánjárással és, rengeteget kilincselve, hogy rakják ki családos-zenés oldalak, alapítványok, egyesületek. Volt, aki segített, volt, aki válaszra sem méltatott. Most kicsit másban gondolkoztam, mint az előző rendezvény és inkább az élményszerzésre, szórakozásra összpontosítottam. Vegyes sikerrel végül, mégsem bántam meg, noha nagyon-nagyon kellemetlen helyzetbe hozott a sorstárs szülők passzivitása. Végtelenül kellemetlen volt, hogy tudtam, az üresen kongó teremben várakozó csapat azért jött (volt, aki Szombathelyről), hogy gyermekeinknek élményt nyújtson. Egy barát jött el 2 gyermekével a rendezvény gyerekprogram részére.

Nem számítottam tömegekre, de bevallom azért erre sem! Mondhatnám, hogy megértem, hiszen ismerem a sortárs szülők minden búját-baját és fájdalmát, de mégis időnként jó kiszakadni és nem mellesleg a gyermeknek is élményt szerezni. Mert nekik is kell az élmény, a változatosság és az új ingerek! Summa summarum a gyermekprogram-rész teljes csőd volt. A fellegajtó zárva maradt, nem sikerült egy kis napfényt beengedni.

A felnőttprogram családiasra sikerült, de egyáltalán nem sikertelenül! Jó volt látni hogy sokan a közönségből átszellemülten, mosolyogva hallgatták a programokat, öröm volt nézni az ott lévő gyerekeket is. A Ringató végül egy kisebb teremben lett megtartva, de örülök, hogy oda már jöttek babák és gyerekek. Szabadi Andrea pedig a handpan hangszerrel elvarázsolta Táltost és a többieket is! Amikor elkezdett játszani a teremben, Táltos átszellemülten és nagyon összpontosítva sokáig figyelt, mosolygott és nevetett! Teli szájjal.  Öröm volt nézni, ahogy Andrea elvarázsolta, de idővel a kisteremben arra lettünk figyelmesek, hogy mindenki átszellemülten, csendben figyeli Andrea finom játékát és a hangszer meditatív, ambientesen úszó, bongó hangját!

A Kaan Luum zenekar kezdte a fellépések sorát az említett handpan hangszer mögött Szabadi Andrea és a szívemnek más zenekarból oly kedves hangszerrel, a perzsa santurral pedig Murányi Norbert lépett fel, és varázsoltak. A gyönyörű teremben a két különleges hangszer: a handpam meditatív és a santur dinamikusabb hangzása tökéletesen illeszkedve egymáshoz úszva lebegett, kiegészülve Andrea gyönyörű hangjával. Utazás volt,lágyan hömpölygő meditatív dallamok hátán. Egy hibája volt a koncertnek: rövid volt, de sajnos ennyi fért bele!   (velük később is szeretnék majd együttműködni mindenképp, illetve lenne egy tervem hangterápiára a hangszerrel és egyéb dolgokkal mely nagyon alkalmas lenne sérült gyerekek fejlesztésre, de erről majd később, ha létrejön a terv...) (Galéria katt a képre)

Lovász Irén fellépése mindig élmény, személyisége betölti a színpadot, autentikus énekhangja belülről szólít, ahogyan énekel, ahogy él a színpadon, az különleges élmény. A Nádor terem gyönyörű, szecessziós díszítése és a címeres, festett üveges ablakai a csodálatos ének fájdalmasan juttatta eszembe a rossz emlékű másnapi Trianoni évfordulót és letűnt, balszerencsés történelmünket. Meglepetésként jött négy kis cserfes, vidám kislány, Lovász Irén felfedezettjei, négy kis életre való, gyönyörű hangú lányka, szép ruhájukban kicsit izgulva, kipirult arccal, de nagyon szépen énekeltek. Szépek, életteliek, vidámak és tehetségesek. Élmény  volt őket nézni!, hallgatni (galéria)

Szvorák Katalin tájakon és nemzetiségeken kalauzolt végig minket műsorával, fellépés után jött hozzánk, mégsem érződött rajta fáradtság. Az egykor volt sokszínű Magyarország tájegységeit barangolhattuk be vele, szép hangja finoman vezetett minket a Felvidéken át Erdélyig és Moldváig szerte a Kárpátok bércein.Lázasan és betegen jött el,de ennek ellenére egy szép műsort kaptunk tőle.(galéria katt a képre)

És végül, de nem utolsósorban a fiatalabb generáció is képviseltette magát Szalóki Ági személyében! Szalóki Ági egy világzenei formációval jött, Szalai Péter ütőhangszeres művésszel és Csókás Zsolt gitárossal. Őszinte leszek a világzenével mint stílussal kapcsolatban vegyesek a benyomásaim, volt korábban egy felfutása a 90-es évek közepén-végén, sok jó zenekar megjelent, de ha már "túl" világzene, vagyis túlontúl olyan dolgokat vegyítenek  túljátszva, ami még ha a zenei matekban egymáshoz is van illesztve, de amúgy nem illik,nincs sok közük egymáshoz, az nekem sok, még ha tudom, hogy a zene univerzális is és magam is sokféle zenét hallgatok. 

A Szalóki Ági-triónál igazából teljesen rendben volt ez, finoman keveredtek a stílusok, nem túljátszva semmit, kellően tartva az egyensúlyt. Örömzene volt, de emellett nagyon profi. Az ütőhangszeres Szalai Péter pedig játékával kiemelkedőt nyújtott (itt persze elfogult vagyok az ütőhangszerrel, mert magam is csörgök-zörgök, zajongok), Szalóki Ági fiatalos energiájával, mély átéléssel énekelt, hangja tele energiával és sokszínűséggel, és Csókás Zsolt is kihozta a gitárból azt, amit kellett, nem hiányzott mellé semmi, szépen kitöltötte a zenét, igényes játékkal.

Összességében egy szép program volt, egy gyönyörű helyszínen. A helyszín sem enged mindent oda, így megpróbáltam olyan műsort összeállítani, ami stílusában nem túl nehéz, de mégis igényes. Örülök, hogy a közönség soraiban sokaknál láttam mosolyt , ahogy hallgatták a fellépőket és nagyon köszönöm mindenkinek a részvételt!

Volt nekünk egy célunk, egy tábort szerettünk volna támogatni, ez sajnos nem jött össze, végül ráfizetéses volt a program, (szerencsére nem vészes) de legalább bízok benne, hogy kedvenc alapítványom munkáját sikerült többekkel megismertetni a kampány során! Bevetettem mindent, volt cukiságkampány, fizetett hirdetés, a sok reklám miatt már 24 órás letiltás is, de végül családias lett a hangulat. Hátszél nélkül nehéz, de ez van. Nem veszi el a kedvem, mert nem bántam meg, még ha mi nagyon nem tehetjük meg azt, hogy bármire is ráfizetünk, de tovább fogom folytatni a munkát és nem hagyom, hogy az elkeseredés úrrá legyen rajtam, mert ha számban kevesen is voltunk, de én mégis sikeresnek értékelem ezt az eseményt is!  Túl vagyunk egy korábbi sikeres és egy mostani családias de szép rendezvényen, vannak tervek a jövőre nézve és már le van foglalva a Nádor terem egy másik programra, majd télre, de addig is dolgozunk majd máson... Folyt. köv...

A Koncertfotók Novák Tünde fotós barátunk művei! Mindenkinek tudom ajánlani,aki művészi hangulatú képeket szeretne magának.Egy nagyon tehetséges és kedves lány ,ki a munkájával támogatott minket, alapvetően fekete fehér világban dolgozik,de mint láthatjuk a színes képek is gyönyörűek. Elfogultság nélkül ajánlom , érdemes végignézni a fotóit melyek többek egy egyszerű képnél és túlmutatnak egy megragadott pillanaton!  https://www.facebook.com/tundenovakphotography Link katt

(Videót egyeztetve a fellépőkkel és begyűjtve másoktól később rakok ki,sajnos történt egy kis technikai malőr ezért nem minden sikerült ,de ami van azt egyeztetés után utólag kirakom.) 

 Pásztor Mariann soraiból  egy gondolattal zárom üzenetként főképp érintett szülőknek:

Ami a legfontosabb, amit mindig elszoktunk, mondani, hogy egy-egy jó cél érdekében „fel kell venni a pléhpofát” és a gyerekért, az ő érdekében ki kell lépni a saját komfort zónából, mert mindig vannak jó szándékú és segítőkész emberek és közösen, összefogással nagy célokat is képesek lesztek megvalósítani! Nyitni kell a világra, mert az elfojtott sóhajokat nem hallja meg senki!

 

Akiknek köszönet jár a közreműködésért és a segítségért::
Vakok Állami Iskolája http://www.vakisk.hu/
Vakok Állami Iskolája Igazgatónő:Somorjai Ágnes
Szalóki Ág trió :Szalóki Ági,Csókás Zsolt, Szalai Péterhttp://www.szalokiagi.hu/
Szvorák Katalin http://www.szvorakkatalin.hu/
Lovász Irén http://www.lovasziren.hu/
Gállné Gróh Ilona ( Ringató) http://www.ringato.hu/
Gáll Emese Viktória (Ringató) http://www.ringato.hu/
Kaan Luum Zenekar: Murányi Norbert,Szabadi Andreahttps://www.facebook.com/kaanluum
Juhász Adrienn (közvetítés,programszervezésben)
Nina Mercy _Flyer, Grafika
Farkas Zsuzsa :Gyerek Joga https://www.sarasvati.hu/farkas-zsuzsa/
Radnai Zsuzsa :Hangmasszázs http://www.hangmasszazs.hu/
Varga Viki :Kutyaterápia http://www.kea-net.hu/
Borhy Ágnes gyógypedagógus(Látásfejlesztő) Segítség
Földiné Angyalossy Zsuzsanna látásfejlesztő Igazgatója:Segítség
Monspartné Szécsi Ildikó konduktor :segítség
Andras Fabian: Hangtechnika
Göllesz Zoltán:Nádor terem szervezője
Felegyi Julie (sátor,bár sajnos a tornateremben kell vonulnunk)
Mészáros Roland (sátor)
Novák Tünde: Fotós https://www.facebook.com/tundenovakphotography

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Szvorák Katalin Jótékonyság Lovász Irén Szalóki Ági Trió Kell Alapítvány