2017. jún 13.

Közgyógyulás

írta: Varga Gábor László
Közgyógyulás


v2.gifA Magyar állam súlyosan halmozottan sérült kisfiamnak, ki társult krónikus betegségként egy igen agresszív és súlyos epilepsziával:  Lennox-Gastaut szindrómával küzd, megítélt 2617 azaz kettőezer-hatszáztizenhét forint gyógyszertámogatást. Ennyit, nem többet, nem kevesebbet. Első reakcióm kb, mint a képen látható nagyszerű színész, remekbe szabott, mindent elsöprő  érzelemdús alakítása. Nem hittem a szememnek.

Micsoda bőkezű nagyvonalúság ez. Hálátlan dög vagyok, de én ezt támogatás helyett inkább sértésnek veszem a gyermekemre nézve. A súlyosan halmozottan sérült gyerekekről tudni kell, hogy az alapállapoton túl, lényegesen többször, hosszabban  betegednek meg ,mint egészséges társaik , mert gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek és ehhez az állapothoz sok esetben többféle krónikus betegség is társulhat, esetünkben az epilepszia.

Tegnap kiderítettem milyen indokkal kaptuk ezt a helyes kis vagyonocskát: Az OEP elmondása szerint  a leadott szakorvosi igazolások alapján nem az eredeti gyógyszerekkel számolt, hanem az azonos hatóanyagú legolcsóbb készítményekkel..

Csakhogy van itt egy kis bibi. Táltos jelenleg 4 féle gyógyszert kap: TaloxaTopamaxFrisiumEunoctin, és esetenként diazepámot. (Érdemes kicsit beleolvasni, hogy egy epilepszia gyógyszernek mennyi mellékhatása lehet)

A Taloxa 600 mg gyógyszernek nincs olcsóbb megfelelője, EÜ támogatás nem jár rá, közgyógy viszont járhatna, ahogy arról felvilágosított tegnap egy kedves szép szemű patikus hölgyemény, akit kénytelen, kelletlen fárasztottam. Vagyis hiába a recept, ezt nekem teljes áron kell, hogy megvegyem. Az ára: 19177, azaz tizenkilencezer-százhatvanhét forint.

Topamax 25 mg, szintén nincs EÜ támogatás rá, (közgyógy viszont járna)  ára 5316 ,azaz ötezer-háromszáztizenhat forint. Ennek van azonos hatóanyagú megfelelője az Etopro melyből a 25 mg-os kiszerelés 2767, azaz kettőezer-hétszázhatvanhét forint, erre kivételesen van EÜ támogatás, ami így csak 542 forint.

Frisium, 10 mg, nincs olcsóbb azonos hatóanyagú megfelelője, EÜ támogatás nincs rá, vagyis 4187 forint, azaz négyezer-egyszáznyolcvanhét forint, bár a neten azt írják van rá támogatás, a patikában azt mondták nincs.

Eunoctin, 10 mg, nincs közgyógy, nincs EÜ támogatás rá. Bár a neten 1569, azaz ezerötszázhatvankilenc forintot írnak, de emlékeim szerint legutóbb háromezer forint körül fizettem érte.

Diazepám kúp, 10 mg .EÜ támogatás nincs rá, közgyógy nincs  bár ez nem álladóan beadandó gyógyszer de konkrétan életmentő  lehet, mert roham esetén ezt kell beadni. Ára 2734, azaz kettőezer-hétszázharmincnégy forint

A három gyógyszerünk ára :19177+542+4187=23 911, azaz huszonháromezer-kilencszáztizenegy forint. Ehhez jön még a két nem közgyogyós gyógyszer mellyel együtt :29645. azaz huszonkilencezer-hatszáznegyvenöt forint.

A Diazepámot nem kell állandó havi kiadásnak  számolnom, így csupán csak a 4 alap gyógyszert aminek a végső havi összege 26 911, azaz huszonhatezer-kilencszáztizenegy forint.

Summa summarum: minderre kaptunk 2617 kemény magyar forintot. Hogy miként jött ki nekik ez az összeg, az rejtély, most újra be kell adnom mindent ,jó esetben cirka egy hónap, rossz esetben másfél hónap is lehet, míg elbírálják. Április 18 óta nincs közgyógyunk, most pedig még egy gyógyszer beállítanak Táltosnak a tónusos feszülésekre. Minden egyébbel már nem fárasztanám a publikumot, hogy még mennyi minden kell egy gyereknek, egyéb gyógyszerek, étrendkiegészítők, vitaminok.

pon.gif

Nem mondhatnám, hogy a sérült gyermekeket nevelő családok csak úgy dúskálnak a bőség szarujába, fuldokolva az állam által elhalmozott támogatásoktól és jóléttől, ugyanis mindennel együtt havi 68 000 , azaz hatvannyolcezer forintot kapunk, ebben benne van a kiemelt családi, gyes és az ápolási. Sok esetben az egyik szülő otthon kell, hogy maradjon, vagy éppen egyedül neveli a gyermekét.

Csak az ápolási díj a környező országokban: Románia: 85 ezer forint, Szlovákia: 134 ezer forint, Csehország: 180 ezer forint,Horvátország: 137 ezer forint
Lengyelország: 105 ezer forint, Magyarország: 50 ezer forint

És most jönne a kiakadás és hogy elküldjek mindenkit a jó büdös francba. Aktuálpolitikát noha figyelemmel kísérem, távol tartom magamtól, távol tartom a színházat, komédiát, cirkuszt és kenyeret, a nagy színjátszók zsibongását, mert nincs rá energiám. Írtam már néhányszor és ehhez tartom magamat, gyerekekkel, főképp beteg gyerekekkel kapcsolatban nincs jobb, bal vagy liberális szempont, csak a gyerekek és az elesettek oldala. Jó értelemben vett szélső semleges az álláspontom ezen a területen és mindig próbálom magamat ehhez tartani, nem belevonni a személyes meggyőződésemet.

A semlegesség ellenére viszont ahogy eddig is, ezután is küzdeni fogok teljes vállszélességgel mindazért amit igazságtalanak tartok és ami a gyermekem világához tartozik. Nem vagyok világmegváltó, a jól felfogott önös érdekem, jobban mondva Táltos és a többi hasonló gyerek érdeke diktálja ezt, meg a makacs, dacos ,akaratos természetem és igazságérzetem.. Így lesz ez most is .Bár nem engedhetem meg magamnak azt a luxust ,hogy néhány órát zárkában töltsek, mondjuk rendbontásért, de lesz néhány keresetlen szavam az OEP ügyintézőhöz, mert ahogy kijöhetünk a kórházból, az első utam oda fog vezetni.

Szóval most elküldhetnék mindenkit a francba és feltehetném a kérdést: Jól van-e ez így? Mert csak kapkodom a fejem amikor olvasom hogy milliárdok mennek ide-oda, csak éppen oda nem, ahova kéne (rosszabb esetben még el is vesznek), de még megvárom a végkifejletet. Ha valóban csak ennyi közgyógy támogatásunk lesz Táltos gyógyszereire, akkor köszönöm, de nem tartok igényt erre a kolduskenyérre és a havi 2617 forintra, hanem ezennel ünnepélyesen felajánlom az újonnan épült stadionjaink gyepjeinek fűtésszámlájára.

kold.jpg

 

Folyt köv...

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

OEP közgyógy Lennox Gastaut szindróma