2018. jún 07.

Maradandót Alkotni

írta: Varga Gábor László
Maradandót Alkotni


giphy_1.gifNehezen, döcögősen, de bejegyezték a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványt, mely halmozottan sérült gyerekeket és családjaikat lesz hivatott segíteni és célunk, hogy létrehozzunk egy speciális napközit, melyről korábban már sokat írtam.

Miért is kell egy szülőnek napközit létrehozni? Nos azért, mert az elmúlt 30 évben nem sikerült lebontani a kommunizmus időszaka alatt kiépült rossz intézményrendszert ,nem nyíltak új és modern kisebb létszámú speciális intézmények, noha egyre több sérült gyermek van, hiszen az orvostudomány és a koraszülött ellátás fejlődésének köszönhetően ma már olyan gyermekeket tudnak életben tartani, akiknek korábban nem lett volna esélye az élethez. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, nem az én feladatom eldönteni, én csak a magam nevében nyilatkozhatok úgy a gyermekemről, hogy ő nekem  kincsem-lelkem, kit imádok ,szeretek

Egyszóval manapság nem egyszerű egy tartósan beteg ,speciális nevelésű igényű gyermek elhelyezése. Főképpen a halmozottan sérült gyermekek esetében. Kevés hely van, hosszú várólisták és válogatás, szelektálás, így noha alanyi jogon járhatna ugyanaz mint egy egészséges gyermeknek, vagyis az oktatáshoz (speciális) való jog, a valóságban jelenleg ma országosan az egyharmadát fedik le az igényeknek a nappali ellátó intézmények.

Sokan közülünk egyedül neveljük gyermekeinket, a halmozottan sérült gyerekes családok 60-70 százaléka szétesik) vagy bentlakó intézmény vagy aközött kell választanunk, hogy otthon maradunk a gyermekkel, de még a teljes családokban is otthon kell maradni az egyik szülőnek, ha nem sikerül elhelyezni. Mondanom sem kell az állami támogatások nem éppen nevezhetőek bőkezűnek, ,a Közép-Európai régióban a legalacsonyabbak éppen nálunk ezek a juttatások.

Én az elmúlt nyolc éven nem szeretném számonkérni az elmúlt, 30 vagy akár 73 évet. Lassan, de azért történnek jó dolgok és fejlődés, de tény, még sok-sok megoldatlan probléma van, viszont helyi szinten is egyre többfelé támogatják azokat az agilis szülőket, szervezeteket kik megpróbálnak kilépni és kezükbe venni a saját sorsukat.

A választások tájékán még ha céljaink azonosak is, nem nagyon értettem egyet azzal, hogy  választási szövetségek köttettek bizonyos szervezeteink és bizonyos ellenzéki  pártok között és átpolitizált lett minden számunkra fontos ügy.  Az én nevemben is úgy köttettek politikai szövetségek, hogy engem nem kérdeztek meg erről. egyéni probléma persze, hogy nekem mi tetszik, mi nem, de Én továbbra is tartom a magam szélső semleges pragmatikus álláspontját a gyermekeinkhez kapcsolódó ügyekben. Ámbár tudom, politikusok a döntéshozók, de mégis szeretnék idealista maradni és felül emelkedni a napi politikán, bármely oldalról, pártról is legyen szó. 

Helyi szinten, itt nálunk a  Józsefvárosban maximális támogatást kaptunk az amúgy Fideszes többségű önkormányzattól, ahogy sok helyen máshol is ez történt. Megkeresve először Dr. Kocsis Mátét, ki most már országgyűlési képviselő, majd Dr. Sára Botond Polgármestert és Polgármesterjelöltet, kivel többször is beszéltem, és kezdettől fogva mellé állt az ügyünkhöz és jelképes bérleti díjért kapunk egy ingatlant a terveink megvalósításához. Sok kört kellett futni, találkoztam Farkas Örs kabinetvezetőjével, a Családsegítő vezetőjével Váradi Gizellával majd a vagyonkezelő vezetőjével ,Bozsik István Péterrel míg az alapítvány bejegyzésével bajlódtunk. Mindenhol maximális támogatást kaptunk és úgy tisztességes ha ezt kimondom és megköszönöm!

Hátravan még egy önkormányzati testületi ülés,némi papírozás, de már nyugodtan kimondhatjuk, mienk az ingatlan. Az egész józsefvárosi önkormányzat támogatja ügyünket és úgy néz ki ,hogy a fenntartásra is pályázhatunk majd tőlük (is) támogatásra. 

Első körben 6 gyermekkel indulnánk és 2 szakember foglalkoztatása reális, önkéntesek, illetve reméljük gyakorlóterepként gyógypedagógus és konduktor tanulókkal. Tervek vannak, hogyan termeljünk mi magunk is pénzt, melyet a működtetésre fordítunk, A Célunk az intézményi státusz megszerzése, így a költségvetésből is kaphatunk kvótapénzt, ez nem egyszerű, elég valószínű, hogy szeptemberre ez még nem sikerül, de gőzerővel fogunk ezen is dolgozni az önkormányzatnál biztosítottak, hogy sok mindenben tudnak majd segíteni. Később, ha életképes és fenntartható a rendszer, bővülhetünk, egyelőre viszont így indulunk. 

 

Keressük az önkénteseket, mindenfele munkára majd, az alapítványhoz csatlakozni vágyókat és a támogatókat, mert nélkülük nem fog menni. Vannak speciális napközik, ahol akár havi 120 000- 200 000 HUF-ot is elkérhetnek a szülőtől, de azt átlagár is 50-60 000 HUF.  Én azt szeretném megvalósítani, hogy a szülőnek annyival kelljen támogatni, hozzájárulni a napközihez, amennyit az államtól meg tud igényelni, oktatási, étkezési és egyéb támogatás címén.

Tudom, idealistán hangzik ez, de mint sorstárs szülő tisztában vagyok az ilyen családok problémáival és a napközit szeretném elérhetővé tenni azoknak, akiknek szociális problémáik vannak, vagy átlagos szinten élnek. Ehhez viszont támogatók és lobbizás szükséges, én ezen fogok minden erőmmel dolgozni, jobban mondva már elkezdtem.

Már most körvonalazódik több szervezettel, egyesülettel együttműködés, sokan jelentkeztek , hogy segítenek és már sok-sok tárgyi felajánlásunk, felszerelés, bútorok, játékaink vannak. Hamarosan elindulunk begyűjteni ezeket és várjuk a további felajánlásokat is. Ha minden jól megy készülni fog egy kis dokumentumfilm a napközi történetéről, a megvalósításról a közszolgálati televíziónál, illetve egyéb sajtó megjelenések is várhatóak, ezeket mindig kirakom majd.

Támogatás révén már könyvelőnk is van, hátravan még egy NAV-os ügyintézés ,az adószám kérése, illetve folyamatban az alapítvány saját számlaszámának intézése, miután megvan az adószám. Addig is Táltos számlaszámát rakom ki és Napközi közleménnyel fogadjuk a támogatásokat. Minden támogatás, listázva nyilvános lesz.

 

OTP Bank Nyrt. Számlaszám: 11773092-00420381Bankszámla tulajdonos neve: Varga-Kürtösi Táltos
IBAN: HU71 1177 3092 0042 0381 0000 0000 SWIFT kód: OTPV HU HB

Maradandót alkotni, szépet és jót, mely a legrászorultabb és legelesettebb gyerekeknek segít, segít ,hogy sok évre meglegyen a második otthonuk, ahol reményeink szerint mindent megkapnak majd. Ez a cél.

Alapítványi jogerősítő végzés 

 

 

Szólj hozzá